Mislite pozitivno, budite aktivni i družite se

Mislite pozitivno, budite aktivni i družite se

Što to znači? Imajte povjerenja u vlastite snage, u mogućnosti rješavanja bilo kakvih radnih, emocionalnih, društvenih ili drugih problema! Tajna uspjeha naših akcija i čitavog našeg života je baš u našem stavu prema životu – ako je pozitivan, pun povjerenja, entuzijazma i volje – onda će i naš život biti takav – pun entuzijazma, energije, veselja i sreće. U takvoj klimi punoj pozitivnih vibracija nema mjesta za bolest, loše raspoloženje ili nesreću. Hoćemo li misliti pozitivno, ovisi o nama samima. Ako nam sve predstavlja problem, ako se ne smijemo i ne veselimo, bolest i nesreća zakucat će na naša vrata. Nasuprot tome, vedre, vesele osobe, koje vjeruju u sebe i često se smiju prolaze kroz život lakše noseći se s problemima. Rješavaju ih mirno kako dolaze, ne preave od njih nerješive zagonetke.

Također, vrlo je važno biti aktivan, sudjelovati u kulturnom životu, ići u kazalište, kino, na koncerte, izložbe, čitati knjige i raspravljati o njima sa svojim prijateljima. Najlošije što možete napraviti je povući se iz društva, izgubiti kontakte s prijateljima i znancima, sjesti pred televizor i ne micati se iz kuće. To se, nažalost, često dogodi ljudima kad odu u mirovinu, posebno muškarcima, koji su imali važnu funkciju. Nema više svakodnevnih zadataka, poticaja, obaveza, ne zvone telefoni. osjećaju se kao da nikom više ne trebaju i nemaju više jasan cilj. Postaju depresivni, gube interes, a kako nema više jasnih poticaja, dolazi i do problema s pamćenjem i koncentracijom, što postaje dodatni razlog izbjegavanja odlaska u društvo. Žene se lakše nose s odlaskom u mirovinu, imaju sad i više vremena za višestruke obaveze u obitelji.

Prije nekoliko godina završena je tzv. Grantova studija koja je uključila 268 studenata sa Sveučilišta Harvard koji su strudirali u razdoblju 1939.-1944., i praćeni su tijekom života barem svake dvije godine putem upitnika, osobnim kontaktima, intervjuima, razgovorima s njihovim liječnicima, bilježeni su njihovi društveni uspjesi i postignuća u karijeri, privatni život, brakovi, djeca, život u mirovini. Cilj te studije bio je da ustanovi prediktore zdravog starenja. Glavni istraživač te studije, psihijatar George Vaillant, objavio je opis studije, metodologiju i rezultate u tri knjige. Vaillantov glavni zaključak je da: “topli odnosi tijekom čitavog života imaju najsnažniji pozitivni utjecaj na osjećaj životnog zadovoljstva.” Ili drugim riječima: Sreća je ljubav. Točka. i “Jedina stvar koja je zaista važna u životu je vaš odnos s drugim ljudima!”

U skladu s tim rezultatima je i postavka, njegujte svoje odnose u obitelji, na poslu, s prijateljima i susjedima. Budite otvoreni za nova poznanstva, u svakom novom poznanstvu možemo otkriti nešto novo, nešto drukčije, nešto inspirativno. Životi nam se razlikuju, no često se isprepliću, otvaraju se novi vidici, učimo jedni od drugih.

O autoru

anhuhr administrator

0

Your Cart