Upoznajte koenzim Q10

Upoznajte koenzim Q10

Jedan od glavnih aktera u ovoj lepezi mitoceutikala je svakako koenzim Q10, često pod imenom ubiquinol ili u oksidiranom obliku ubiquinon.
Kisik je neophodan za održavanje svih oblika života, a također i voda. Vitamini su neophodni, također i bjelančevine, ugljikohidrati i masti. Ne u istoj količini niti tim redosljedom, no svakako su nužni. Hrana je prijeko potrebna jer nas opskrbljuje sa svim neophodnim nutrijentima. Ne bismo mogli preživjeti dulje od nekoliko minuta bez kisika, nekoliko dana bez vode i dulje od nekoliko dana bez hrane.
Isto je poznata činjenica da tijelo ne može preživjeti bez koenzima Q10. Ako količine Q10 u tijelu počnu padati, to se odmah vidi i na našem zdravlju. Istraživači su, proučavajući ulogu koenzima Q10 u ljudskoj biokemiji ustanovili da kad količina koenzima Q10 padne za više od 25%, mnoge bolesti kreću u akciju i počinju se manifestirati. To mogu biti smetnje i bolesti od povišenog krvnog tlaka i infarkta srca do pada imunosti i maligne bolesti. Ako vrijednosti padnu ispod 75% vrijednosti, život više nije moguć.
Prirodna proizvodnja koenzima Q10 (biosinteza) iz hrane, dovoljna je za stanice mlade i zdrave osobe. No ta prirodna biosinteza koenzima Q10 može postati nedostatna u slučaju povećanih potreba za energijom. Fizički stres, jako intenzivno vježbanje, teški posao, zagađenje iz okoliša, psihološki stres, kao i bolesti u kojima je potrebna povećana količina energija iz Q10 – sve to može dovesti do povećanih potreba. Studije pokazuju da se mogućnost biosinteze Q10 u organizmu smanjuje s dobi. U dobi od 50 godina, stvara se svega 75% količine koja se stvara kod osobe od 20 godina. U stanicama organa kojima treba veća količina energije, Q10 se nalazi u većim koncentracijama.

O autoru

anhuhr administrator

0

Your Cart